Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kuleczki na makaronie ryżowym
Kroki postępowania
1 cebula
2 jajka
50 ml wody
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Sos :
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 szk przetartych pomidorów z czosnkiem
10 ml wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
150 g marynowanych pieczarek
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili birds eye do smaku
zioła włoskie do smaku
2 szczypty cukru
5 łyżek oleju
mąka do obtaczania
400 g makaronu ryżowego z tapioką
Paprykę i cebulę oczyścić i osobno pokroić w kostkę. Mięso zmielić z cebulą maszynka do mięsa z drobnym sitkiem. Dodać jajka, wodę oraz przyprawy i wyrobić masę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować małe kuleczki i obtaczać je w mące, po czym kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone kuleczki wyjąć na miskę lub do rondelka.