Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik z rodzynkami i orzechami
Kroki postępowania
Ser łączymy z pokrojonymi kostkami margaryny i miksujemy ze sobą.
Dodajemy cukier i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do masy i miksujemy na jednolitą konsystencję. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do masy serowej dodajemy również cukier waniliowy i budyń. Ponownie miksujemy.
Ciasto:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Margarynę siekamy nożem, dodajemy do niej mąkę, szczyptę soli, olej, proszek i cukier waniliowy. Wyrabiamy delikatnie czubkiem palców.
Ciasto ścieramy na tarce, delikatnie potem "uklepując".
Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy na jednolitą konsystencję. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i skórkę. Na gotowe ciasto wykładamy masę serową.
Sernik pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.