Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym

5.0
(84)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 3,2% 3/4 litra
masło 250 gramów
cukier puder 3/4 szklanki
ciasto francuskie 2 opakowania
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym

Kroki postępowania

1

Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy budynie. W 1 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty, dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w ¾ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy, aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Krok 1 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto
2

Ciasto francuskie pieczemy na rumiany kolor przez około 15-20 minut w temperaturze 200-220 stopni. Studzimy.

Krok 2 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto
3
Gdy ciasto dobrze wystygnie, na jedną część wykładamy krem budyniowy
Krok 3 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto
4
i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Krok 4 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto
5

Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby krem stężał.

Krok 5 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto
6
Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 6 - Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doris 5 tygodni temu
Dokładnie 20 minut to zdecydowanie za długo,ja też spaliłam ciasto. Robiąc z 2 ciast ta ilość masy to trochę mało, wychodzi mega płaska. Ale sam smak jest ok, zrobię kolejny raz.
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Podany czas pieczenia jest orientacyjny. W trakcie pieczenia warto kontrolować stan ciasta i skrócić czas pieczenia lub zmniejszyć temperaturę.
Walenrod [email protected] 30.12.2023 15:18
Zrobiłem na cieście francuskim i niestety wg przepisu. Spaliło się na węgiel! Temperatura 220 stopni i czas 20 minut?!!! Żarty? Czekam na reakcję! Bez żartów!
Agnes 14.01.2023 10:07
W przepisie jest mowa u cukrze waniliowym, w składnikach go brak.Ile trzeba dać?
halina17 13.04.2013 11:44
Smaczne ciasto.
babajaga1969 12.04.2013 20:56
bardzo pomysłowa karpatka i smaczna
reniatka 12.04.2013 14:36
mniam aż ślinka cieknie
GOSIA18 12.04.2013 14:29
takiej jeszcze nie jadłam, ale pysznie wygląda
miki47 12.04.2013 13:54
na pewno przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak