Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
cebula 3 sztuki
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
sól 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Z udek zdejmujemy skórę i usuwamy kości. Sól mieszamy z pieprzem ziołowym i cytrynowym i olejem. Powstałą mieszanką dokładnie nacieramy mięso z kurczaka. Kawałki mięsa układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebule obieramy i kroimy w pióra, układamy obok kurczaka. Kładziemy też ząbki czosnku (nieobrane).
Krok 1 - Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem foto
2
Całość przykrywamy jeszcze umytą natką pietruszki. Wlewamy odrobinę wody (mniej więcej 1/3 szklanki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez godzinę i 15 minut.
Krok 2 - Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem foto
3
Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
Krok 3 - Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 22.04.2013 11:05
Całe ząbki czosnku po upieczeniu są genialnie kremowe i wcale nie ostre, tylko słodkie. Uwielbiamy je :)
Amellia 22.04.2013 10:48
mniam mniam mniam
Gracer 22.04.2013 10:47
fajny kurczaczek
bogusia19 22.04.2013 10:45
niebo w gebie
edi 22.04.2013 10:38
interesujące;)
Konczi 22.04.2013 10:38
uwielbiam takie jedzonko i jeszcze całe ząbki czosnku, fajne
dodi 22.04.2013 10:37
dobre musi być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak