Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa ucierana

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
mąka ziemniaczana 120 gram
cukier kryształ 80 gram
puder 100 gram
jaja 4 sztuki
esencja pomarańczowa 10 ml
skórka pomarańczowa 70 gram
proszek do pieczenia 6 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa ucierana

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka- cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier kryształ. Do masy maślanej dodajemy mąkę z proszkiem( wcześniej łyżkę odkładamy do obsypania skórki z pomarańczy) a następnie pianę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy skórkę i aromat.
Krok 1 - Babka pomarańczowa ucierana foto
2
Gotowe ciasto wykładamy do foremki na babkę (ja włożyłam do 2 jednej większej 2 małej -ale polecam upiec w jednej dużej). Pieczemy ok. 45 minut- (u mnie bez termoobiegu-pod koniec piekąc na opcji góra i dół). Studzimy.
Krok 2 - Babka pomarańczowa ucierana foto
3
Przed podaniem pudrujemy, lukrujemy albo oblewamy czekoladą.Smacznego
Krok 3 - Babka pomarańczowa ucierana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 23.04.2013 09:22
ładnie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje
wiola333 23.04.2013 09:02
bardzo ciekawy przepis
Rafał3 23.04.2013 08:20
smak i wygląd wyśmienity
Boska_Agatka 23.04.2013 08:18
mniam mniam lubię
monisia1977 23.04.2013 06:52
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak