Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytni/żurkowa 250 gram
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
czosnek 1 ząbek
ziele angielskie 3-4 sztuki
woda 500 (przegotowana, lekko ciepła)
otręby żytnie 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do czystego słoja lub glinianego naczynia.
Krok 1 - Zakwas na żur foto
2
Zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. W zależności od użytej mąki możemy zwiększyć ilość wody. Najlepiej użyć mąki o wyższym typie.
Krok 2 - Zakwas na żur foto
3
Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez kolejne dni, o tej samej porze mieszamy. Zakwas w trakcie swojej "pracy" lekko buzuje i niejako rośnie-tak ma być.
Zakwas jest gotowy gdy będzie miał swój kwaśny specyficzny kwaskowaty zapach (nie gorzki-jeśli gorzki to nie wyszedł:(. Zazwyczaj jest gotowy po co najmniej 3-4 dniach.Gotowy zakwas wykorzystujemy do sporządzenia domowego żurku.
Krok 3 - Zakwas na żur foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.06.2013 08:44
taki domowy jest najlepszy
smerfetka79 23.04.2013 19:15
Anonimie bardzo dziękuję za Twoją uwagę- w całej treści przepisu nie było pomyłki jeśli chodzi o słowo żur, poza tytułem w którym po prostu się pomyliłam-co jest rzeczą ludzką. P.S. przy okazji zobacz czy w Twojej wypowiedzi czegoś nie brakuje. Pozdrawiam Anonima co z innych się nabija.:)
23.04.2013 14:52
Wszystko rozumiem, ale nie brak podstawowych zasad ortografi !!! ŻUR !!!
wiola333 23.04.2013 08:54
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak