Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 60-70 dag
jajko 1
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 5 łyżek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę - odmierzamy odpowiednią ilość.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy 2-3 szczypty soli oraz mąki - zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się lepi to podsypujemy mąką.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Formujemy cienki, długi wałek i kroimy na ukos na długośc ok 4cm. Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości.
Krok 3 - Kopytka foto
4
kopytka podajemy razem z sosem i dodatkami.
Krok 4 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 25.04.2013 20:33
z takim sosikiem pychotka
Katarzyna/kate1980 24.04.2013 19:35
ja również uwielbiam kopytka
katarzynagotuje 24.04.2013 18:42
uwielbiam kopytka :)
adelajda 24.04.2013 17:12
najbardziej lubię z boczkiem
mic 24.04.2013 15:11
kopytka lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak