Przepis i sposób przygotowania na: Golonka na kiszonej kapuście
Kroki postępowania
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1,5 kg kapusty kiszonej
3/4 szk smalcu ze skwarkami i cebulą
3 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
pieprz do smaku
3 szczypty pieprzu
3 szczypty ostrej papryki
Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem.