Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mleczno-kokosowo-czekoladowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 200 gram
mąka 400 gram
białko 5 sztuk
cukier 200-220 gram
cukier waniliowy 1 łyżka
olej 100 ml
mleko 500 ml
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mleczno-kokosowo-czekoladowe

Kroki postępowania

1
Rozgrzewamy piekarnik do ok. 170-180 stopni.Przesianą mąkę mieszamy z wiórkami i proszkiem. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrami. Do mieszanki suchych składników wlewamy mleko oraz olej i dokładnie mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Do masy dokładamy białka i delikatnie mieszamy. Dzielimy na 2 części w proporcji 2:1. Do mniejszej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto wykładamy do dużej blaszki partiami tworząc zygzaki.
Krok 1 - Ciasto mleczno-kokosowo-czekoladowe foto
2
Pieczemy ok. 30-35 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, albo rozpuszczoną czekoladą połączoną z gorącą kremówką- w wersji z kremówką otrzymamy strukturę masy, łatwiej kroić:) Napis Alleluja i inne elementy zrobiłam z białej czekolady wyciskając upłynnioną białą czekoladę za pomocą worka cukierniczego.
Krok 2 - Ciasto mleczno-kokosowo-czekoladowe foto
3
Ciasto jest wilgotne i "mięsiste", długo zachowuje świeżość.
Krok 3 - Ciasto mleczno-kokosowo-czekoladowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 27.04.2013 22:54
ślinka cieknie na sam widok :) chętnie wypróbuję :)
Megg 27.04.2013 17:33
rewelacyjne ciacho!!!
Janina 27.04.2013 16:59
Bardzo smaczne ciacho
meg1984 27.04.2013 15:20
apetyczne ciasto
czekoladka_m 27.04.2013 13:19
mój ulubiony mazurek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak