Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone wiśnie 150 g
woda 1,5 kubka
mąka pszenna 180 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 50 g
czekolada 80% 50 g
kakao 1 łyżka
cukier 3/4 kubka
jajko 2 średnie
parmezan 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem

Kroki postępowania

1
Okrągłą blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Mieliśmy naprawdę twardy parmezan, pokroić go w taką 0,5cm/0,5cm kostkę (zamiast parmezanu można użyć po prosu orzechów :).

Suszone wiśnie zalać wodą w garnuszku, postawić na gazie i zagotować. Jak zaczną się gotować zdjąć z ognia, dodać sodę i zmiksować blenderem na jednolita masę.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Jak się rozpuści, to zdjąć z garnka z wodą i mieszać przez jakieś 3 min aby się przestudziło. Przelać do robota kuchennego i zmiksować z cukrem i kakao (masa powinna być w temp pokojowej!). Dodać jaja (o temp pokojowej!), dobrze zmiksować aby powstała jednolita masa.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem foto
2
Następnie ciągle miksując na zmianę dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i masę wiśniową. Na koniec wmieszać w ciasto łyżką parmezan (alternatywnie orzechy). Przełożyć gotowe dobrze wymieszane ciasto na blaszkę. Piec w 180 stopniach prze około 1 godzinę.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem foto
3
Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w temp pokojowej na około 2 godziny.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 30.04.2013 17:41
ciekawy przepis
caralajna 29.04.2013 20:03
niezwykłe połączenie, ciekawa jestem smaku
pierniczkowo 20.04.2013 11:46
parmezan do ciasta czekoladowego? czegoś takiego jeszcze nie jadłam, super pomysł:)
msmors 20.04.2013 11:43
ciekawy przepis
Janina 20.04.2013 11:34
Takiego jeszcze nie jadłam
kasienka23 20.04.2013 11:15
ciekawy przepis!
w mojej kuchni 20.04.2013 11:09
moje smaki wiśnie w ciemnym cieście
Paolcia 20.04.2013 10:19
smakowite :)
rafał4 20.04.2013 10:07
ładnie wygląda
IwonaDD 20.04.2013 10:04
zaskakujące połaczenie, które przenosi w ekstazę smaków - komplementy !
miki47 20.04.2013 09:43
bardzo smacznie sie zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak