Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak W Sezamie Jak U Chinczyka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 łyżki stołowe
skrobia kukurydziana 2 łyżki stołowe
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
woda 3 łyżki stołowe
olej roślinny 1 łyżeczka
olej sezamowy 1 łyżka stołowa
pierś z kurczaka bez kości 2
kostka rosołowa 1/2
cukier 3/4 szklanki
sos sojowy 2 łyżki stołowe
olej sezamowy 2 łyżki stołowe
pasta chilli 1 łyżeczka
czosne\\ 1 ząbek
skrobia kukurydziana 1/4 szklanki
woda 1/2 szklanki
olej do smażenia
sezam
ocet 2 łyżki stołowe

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak W Sezamie Jak U Chinczyka

Mieszkajac za oceanem,jadlem ta potrawe bardzo czesto,wiec po powrocie bardzo tesknilem za tym smakiem z tad ten przepis.

Przesiewamy przez siteczko do miseczki mąke,skrobie,sode i proszek do pieczenia.dodajemy wode,sos sojowy,olej i olejek sezamowy.mieszamy na gladka mase,dodajemy wczesniej pokrojonego w kostki kurczaka i wszsytko razem dokladnie mieszamy i odstawiamy do lodowki na 20 minut.

do garnka dodajemy szklanke zagotowanej kostki rosolowej,cukier,ocet,sos sojowy,olejek sezamowy,paste chilli,drobno pokrojony czosnek i wszystko to zagotowujemy na duzym ogniu dokladnie mieszajac.1/4 szklanki skrobii kukurydzianej dodajemy do pol szklanki cieplej wody ,mieszamy i dodajemy do sosu mieszajac az zgestnieje i zrobi sie troche przezroczyste,zmiejszamy ogien i podtrzymujemy temperature.

Wyjmujemy z lodowki przygotowanego wczesniej kuraka,i wrzucamy go na goracy olej(ja uzywam garnka pelnego oleju,ale mozna uzyc tez frytkownicy)smazymy az sie zrobi brazowo-zloty-wykladamy na recznik papierowy zeby odsaczyc olej.Polewamy naszym sosem,posypujemy wczesniej lekko podrumienionymi na patelni nasionkami sezamu i podajemy z ryzem i brokulami! Chyba o niczym nie zapomnialem,Zycze SMACZNEGO-POZDRAWIAM!!!

P.S niektore skladniki nie sa tanie,ale jak juz raz zainwestujemy to wystarczy nam na kilka takich porcji wiec WARTO! :-)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.05.2013 18:52
a to ciekawe !
Monika58 02.05.2013 18:50
smaczny kurczak
antka91 02.05.2013 18:47
coś jak kurczak po tajlandzku na placu zbawiciela w wawie:D już x czasu myślę by zrobić wersję domową i trochę podobnie kombinowałam ale nadal jakoś się nie zebrałam. Będę miała na uwadze Twój przepis:) choć nie wiem czy za granicą nie nosi to nazwy kurczak Tso, ale pewna nie jestem:)
Bernadeta1 02.05.2013 18:27
ciekawy przepis,muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak