Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozeta z marcepanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowej 1/2 kg
mleko 150 ml
drożdży 20 g
cukru 120 g
masła miękkiego 200 g
jajko 1 szt.
suszonych moreli 300 g
suszonych śliwek 100 g
pistacji 100 g
kandyzowanej skórki pomarańczo 100 g
cukru pudru 80 g
marcepanu 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rozeta z marcepanem

Jak szaleć to szaleć, co tam kalorie ….:)

Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku z cukrem, szczyptą soli, masłem, dodać trochę mąki zamieszać i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 min. Dodać resztę mąki, jajko i zagnieść dobrze wyrobione i gładkie ciasto, aż będzie odchodzić od rąk. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. Posiekać bakalie. Marcepan zagnieść z 8 dag cukru pudru. Rozwałkować na prostokąt 40 x 30 cm i posypać pozostałym cukrem pudrem. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto drożdżowe. Na nim ułożyć marcepan, posypać bakaliami i zwinąć w rulon, który kroimy na kawałki ok.5 cm . Układamy je w natłuszczonej formie do tortów jeden obok drugiego, stroną przecięcia do góry. Pieczemy w temp. 200C przez ok. 40 min. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać bakaliami. Mniam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak