Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotkowe babeczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
margaryna pół kostki
żółtko jajek 2 sztuki
sól szczypta soli
kwaśna śmietana 3 łyżki
jabłka 3 duże sztuki
miód naturalny 2 łyżk
rodzynki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotkowe babeczki

Kroki postępowania

1
siekam margarynę z mąką ,dodaję żółtka ,szczyptę soli oraz kwaśną śmietanę.ugniatam ciasto do połączenia się składników. wkładam ciasto na pół godziny do lodówki.
Krok 1 - szarlotkowe babeczki foto
2
jak ciasto odpoczywa w lodówce obieram jabłka i kroję na ósemki.na patelni podgrzewam miód dodaję jabłka i rodzynki ,podsmażam około 10 minut, tak aby jabłka nie była ani za twarde ani za miękkie .
Krok 2 - szarlotkowe babeczki foto
3
wyjmuję ciasto i obklejam foremki, posypuję bułką tartą, i nakładam jabłka
Krok 3 - szarlotkowe babeczki foto
4
na górze babeczek robię kratkę z cienko pokrojonego ciasta.smaruję miodem i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
Krok 4 - szarlotkowe babeczki foto
5
szarlotkę podaję posypaną cynamonem lub cukrem pudrem.
Krok 5 - szarlotkowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 04.01.2014 18:29
fajny sposób na szarlotkę
Ola1984 05.05.2013 08:05
Ale fajne babeczki :) Jabłkowe szarlotki w wersji mini. Świetne :)
zielonamorelka 04.05.2013 21:08
suuuuper uwielbiam wszelkie szarlotki i plus,że nie ma cynamonu hehe
gosia56 04.05.2013 20:07
super takie babeczki
Konczi 04.05.2013 19:27
bardzo apetycznie wyglądają
Barbara/zuza22_85 04.05.2013 18:44
bardzo fajne
Megg 04.05.2013 18:22
wspaniałe babeczki!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak