Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem i pieczarkami.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 duże sztuki
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana ok.1 szklanki
sól 2 łyżki
pałka zkurczaka gotowana 2 szt (bez skóry)
boczek wędzony 2 plasterki
szynka konserwowa 10 dag
pieczarki 20 dag
cebula 1 średnia sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 duża szczypta
przyprawa uniwersalna Kucharek 1\2 łyżeczki
masło klarowane 2 łyżki
olej 3 łyżki
papryka czerwona 1\2 sztuki
papryka żółta 1\2 sztuki
cukinie małe 1\2 sztuki
tymianek 1 (posiekany)
cebula 2 prażona
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem i pieczarkami.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrałam,umyłam i ugotowałam w wodzie z łyżką soli. W tym czasie umyłam pieczarki,pokroiłam na kawałki.Cebulę obrałam i posiekałam.Na łyżce masła klarowanego zeszkliłam cebulę,dodałam pieczarki i razem smażyłam aż sok z pieczarek odparował.
Krok 1 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto
2
Mięso obrałam z kości,szynkę pokroiłam w grubą kostkę.Włożyłam je do rozdrabniacza elektrycznego wraz z boczkiem i zmiksowałam.Można to zrobić blenderem lub zemleć.
Krok 2 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto
3
Ostudzone pieczarki wraz z cebulą także zmiksowałam.Zmieszałam z masą mięsną,dodałam posiekany świeży tymianek,gałkę muszkatołową,vegetę i pieprz i dokładnie wymieszałam.Można ew. dosolić,ponieważ pieczarek nie soli się smażąc.
Krok 3 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto
4
Papryki i cukinię pokroiłam w drobniutką kosteczkę i dusiłam na łyżce masła klarowanego i oleju aż były miękkie.
Krok 4 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto
5
Na gaz wstawiłam szeroki garnek z osoloną wodą (1 łyżka soli). Ostudzone ziemniaki przecisnęłam przez praskę do ziemniaków,ugniotłam.Wykroiłam 1\4 ilości ziemniaków,wyjęłam z miski a w to miejsce wsypałam tyle mąki ziemniaczanej,by wyrównać ubraną ilość.Z powrotem dołożyłam ubrane ziemniaki,wbiłam jajko i wyrobiłam szybko masę na knedle.
Krok 5 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto
6
Utoczyłam gruby wałek z ciasta ziemniaczanego i pokroiłam je w plastry.
Krok 6 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto
7
Tyle,ile plastrów,tyle ulepiłam kulek z masy mięsno pieczarkowej.
Krok 7 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto
8
Na każdy rozpłaszczony placuszek ziemniaczany nakładałam farsz i dobrze zlepiałam formują okrągłe pyzy.
Krok 8 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto
9
Gdy osolona woda się zagotowała wrzucałam pyzy na wrzątek i delikatnie zamieszałam drewnianą łyżką,by nie uszkodzić pyz.Odkąd wypłynęły na powierzchnię gotowałam je ok.7 minut.
Krok 9 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto
10
Łyżką cedzakową wyjmowałam na talerze,posypywałam usmażoną papryką i cukinią (wraz z tłuszczem) oraz prażoną cebulką.
Krok 10 - Pyzy  z mięsem i pieczarkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 17.05.2015 00:28
pyzy mniam
Kluska_87 25.09.2014 21:28
Muszę je zrobić :)
Motorek 25.04.2014 09:31
zjadłbym takie smaczne kluchy
alaaa 29.06.2013 22:13
bardzo apetyczne
Alex_M 14.05.2013 10:42
uwielbiam domowe pyzy! ale mi narobilas smaka...
borgia 13.05.2013 11:19
Ewuś spróbuj zgłosić Adminowi - może poprawią. Mnie co prawda tekst pod składnikami, ale poprawili. Sam przepis bardzo mi się podoba i oczywiście wezmę pod uwagę mniejszą ilość tych składników :).
Wiesława1 06.05.2013 07:03
pyszne danie
paulina2157 05.05.2013 17:20
bardzo apetycznie wyglądają, na pewno wypróbuję ten przepis. Takie mięciutkie ciasto Ci wyszło , super
Babciagramolka 05.05.2013 13:59
Ewciu kusisz z ekranu- 3 sztuki poproszę
Milena87 05.05.2013 13:33
smaczne pyzy
halina17 05.05.2013 13:08
Dobre pyzy .
Kulinarna Ja 05.05.2013 12:58
oh uwielbiam takie kluchy!
msmors 05.05.2013 12:56
super przepis
mysza75 05.05.2013 12:20
Bardzo smaczne i fajne połączenia :-)
Janina 05.05.2013 12:02
Pyszności;)
Ewa104 05.05.2013 11:08
W składnikach ma być po pół papryki czerwonej,żółtej,małej cukinii i pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej.Nie wiem dlaczego po zatwierdzeniu przepisu nie widać ukośników,ja je na pewno wstawiłam.Nie tylko w tym przepisie tak się dzieje.Tak więc proszę dodawać ilość,którą piszę poniżej przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak