Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z kurczaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
marchew 1 szt duża
seler 1 szt mała
por 1 szt
pietruszka korzeń 1 szt duża
cebula 1 szt
ziele angielskie 7 ziaren
śmietana do zup 1 szklanka
natka posiekana 4 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kurczaka

Kurczaka myjemy, dzielimy na kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy 12 szklankami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu. Po ok. 15 min. dodajemy oczyszczoną, umytą i pokrojoną na kawałki włoszczyznę oraz cebulę. Gotujemy pod przykryciem do czasu aż kurczak i warzywa będą miękkie. W czasie gotowania zdejmujemy ewentualne szumowiny. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie. Mięso oddzielamy od kości i ponownie dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i mocno podgrzewamy. Zupę krem podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki. Możemy podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lampencjo 06.05.2013 08:56
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak