Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio z buraków pieczonych

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki średnie 2 kg
czosnek 2 ząbki
sól 1 do smaku
słonecznik łuskany 2 łyżki
pieprz 1 do smaku
oliwa 3 lyzki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z buraków pieczonych

Kroki postępowania

1
Buraki myję dokładnie, osuszam, odcinam korzonki. Zawijam każdy osobno w folię aluminiową. Piekę w piekarniku temp 180 stopni przez 2 godziny. Proponuje piec buraki przy okazji pieczenia czegoś innego. Ja piekłam chleb w tym czasie.
Krok 1 - Carpaccio z buraków pieczonych foto
2
Po upieczeniu obieram ze skóry i kroję na plastry. Układam an talerzu i robię sos. Czosnek rozgniatam, dodaję oliwę, sok z cytryny, bazylię. Sól, pieprz. Całość mieszam i polewam buraki sosem.
Krok 2 - Carpaccio z buraków pieczonych foto
3
Słonecznik prażę na patelni i też dodaję, posypuję szczypiorkiem.
Krok 3 - Carpaccio z buraków pieczonych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 10.05.2013 15:33
zawsze gotuję buraczki,muszę skorzystać z przepisu i spróbować pieczonych
ONY_za_kare 01.05.2013 15:38
jak to u Ciebie.. PYSZNIE!
gosia56 30.04.2013 20:09
bardzo lubię takie pieczone buraki juz nie gotuję nawet do sałatek do słoików
dwa pokoje z kuchnią 29.04.2013 09:47
pięknie podane!
Alex_M 29.04.2013 09:44
swietny pomysl na zdrowe buraczki!
mysza75 29.04.2013 00:45
Masz rację Ola podpisuje się rękoma i nogami pod tym co napisałaś :-)
miszelka 28.04.2013 20:10
super, proste, polskie i pycha :)
Ola1984 28.04.2013 16:58
Buraki wciąż są niedocenionym warzywem, a są przecież takie smaczne i dają tyle możliwości w kuchni :) Twoje carpaccio jest tego idealnym przykładem :)
Konczi 28.04.2013 16:40
mniam! rewelacyjny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak