Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno czekoladowe ciasteczka na maślance z migdałami.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
masło 120 gram
kakao 0,75 szklanki
drobny cukier 1,5 szklanki
maśkanka 2/3 szklanki
czekolada deserowa 1,5 tabliczki
płatki migdałowe 30 gram
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mocno czekoladowe ciasteczka na maślance z migdałami.

Mąkę przesiewamy wraz z sodą i solą. W małym garnuszku roztapiamy masło. Jeszcze gorące przelewamy do miski, dodajemy kakao i miksujemy - aż masa będzie gładka. Następnie stopniowo dodajemy cukier, aromat i maślankę cały czas miksując. Powoli dosypujemy mąkę, cały czas miksując. Dodajemy posiekaną czekoladę i migdały delikatnie mieszając. Ciasto wyjdzie bardzo klejące - takie powinno być.
Nakładamy je łyżką na blachę wysmarowaną masłem, około pół łyżki na porcję, pozostawiamy spore odstępy między ciastkami. Ponieważ się trochę "rozleją". Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Studzimy na kratce:) Najlepiej pozostawić je chwile na blaszce aż, trochę stwardnieją - bo po wyciągnięciu z piekarnika będą dosyć miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 15.05.2013 13:15
pewnie smaczne
Magiczna_Kuchnia 11.05.2013 22:56
Wyglądają apetycznie
Mniam 11.05.2013 22:47
Coś pysznego.
babajaga1969 11.05.2013 21:51
lubię dużo kakao w cieście
Konczi 11.05.2013 18:58
mocno czekoladowe ciasteczka, pysznie się przedstawiają :D
Gracer 11.05.2013 18:15
wyglądają rewelacyjnie
ZEWA 11.05.2013 17:33
te ciacha muszą być super smaczne :)
gusia1000 11.05.2013 17:15
Są godne polecenia.
IwonaDD 11.05.2013 17:12
piękny kolor, właśnie piję kawę więc takie ciasteczka byłyby w sam raz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak