Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe pieczeniowe 50 dkg
cebula biała 1-2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
olej do smażenia 2 łyżki
przyprawa warzywna 1 łyżeczka
śmietana kremowa 30% 1/2 szklanki
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w plastry grubości około 2 cm, a plastry jeszcze na połowę.Kawałki pieczeni układać na gorącym oleju i szybko przypiec z obu stron.
Krok 1 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
2
Dodać cebulę pokrojoną w paski i zmniejszyć temperaturę smażenia. Wymieszać, smażyć dalej.
Krok 2 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
3
Całość oprószyć jarzynką, dodać tymianek i zioła prowansalskie.
Krok 3 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
4
Gdy woda powstała z mięsa odparuje i mięso zacznie się rumienić, całość oprószyć mąką i wymieszać.
Krok 4 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
5
Po lekkim przyrumienieniu się mąki podlać mięso wodą - 1-1,5 szklanki i teraz dusić pod przykryciem około 30 minut.
Krok 5 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
6
Gdy mięso jest już miękkie, wlać śmietanę i zagotować.
Krok 6 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
7
Sos ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 7 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
8
Pieczeń podawać do obiadu. Sosem polać np.ziemniaki lub inne składowe dania.
Krok 8 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 22.09.2013 13:56
smacznie przyrządzone mięsko
mysza75 02.08.2013 12:59
smaczny obiadek :-)
Alex_M 14.05.2013 10:44
przepyszny obiad!
Monika58 13.05.2013 14:52
dobry sos, mięso też pyszne
w mojej kuchni 12.05.2013 19:26
smaczny obiad
Gracer 12.05.2013 19:01
smaczne mięsko
treonina 12.05.2013 18:53
bardzo fajne
adelajda 12.05.2013 18:29
Ja wołowinę najbardziej lubię w sosie chlebowym ! Ale śmietanowy jest też dobry !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak