Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet jajeczno-pieczarkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 12 szt
pieczarki 0,5 kg
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
szczypior 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
majonez 3 łyżki
gęsta śmietana 1 łyżka
masło 1 łyżka
majeranek 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet jajeczno-pieczarkowy

10 jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, razem z pieczarkami podsmażamy na maśle do czasu aż woda całkowicie odparuje. Do podsmażonych pieczarek dodajemy posiekane jajka, szczypiorek i natkę. Dodajemy majeranek,bułkę tartą, śmietanę, majonez, surowe jajka, doprawiamy do smaku przyprawą Kucharek, solą i pieprzem i dokłądnie mieszamy. Wąską formę natłuszczamy i przekładamy do niej masę jajeczno-pieczarkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy przez ok. 55-60 min. Odstawiamy do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak