Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
40 ml białego wina
20 ml sosu śliwkowego
10 ml sosu sojowego
olej do smażenia
Przyprawa curry orientalna Prymat
Imbir mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Orientalna mieszanka przypraw
Michela:
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Imbir mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Kminek mielony Prymat
ocet ryżowy 10 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na równe płaty.
Krok 1 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
2
W misce
Krok 2 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
3
obtaczamy kurczaka
Krok 3 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
4
w mieszance przypraw Michela
Krok 4 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
5
oraz w soli, curry i imbirze.
Krok 5 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
6
Cebulę kroimy w cienkie piórka,
Krok 6 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
7
pomidorki koktajlowe na połówki,
Krok 7 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
8
a pomidory suszone
Krok 8 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
9
w cienkie paski.
Krok 9 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
10
Woka lub dużą patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy odrobinę oleju. Przyprawione płaty kurczaka podsmażamy przez 3-4 minuty, jeśli płaty kurczaka są cienkie.
Krok 10 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
11
Ważne jest by kurczak nie był suchy.Powinien zostać soczysty w środku.
Krok 11 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
12
Po tym czasie pierś kurczaka wykładamy na osobny talerz,
Krok 12 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
13
a na pozostały na patelni olej wrzucamy cebulę i smażymy.
Krok 13 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
14
Gdy cebula się zarumieni i wymiesza z przyprawami na patelni, dodajemy pomidorki koktajlowe
Krok 14 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
15
i pokrojone suszone pomidory.
Krok 15 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
16
Wszystko chwilę smażymy, mieszając. Następne dolewamy ocet ryżowy i smażymy aż ocet odparuje. W tym czasie rozgniatamy lekko pomidorki, żeby puściły sok.
Krok 16 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
17
Dolewamy sos sojowy i zmniejszamy ogień. Następnie dolewamy białe wino i przyprawiamy według uznania mieszanką przypraw Michela. Smażymy mieszając. Na końcu dolewamy sos śliwkowy.
Krok 17 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
18
Do tak przygotowanego sosu w woku wkładamy z powrotem płaty piersi z kurczaka.
Krok 18 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
19
Smażymy ok. 12 minut, tak by pozostały soczyste.
Krok 19 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
20
Po tym czasie wykładamy kurczaka na talerz i polewamy obficie sosem.
Krok 20 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
21
Kurczak doskonale smakuje z białym gotowanym ryżem.
Krok 21 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
22
Przepis wykonany krok po kroku przez Michael Moran znajduje się:
Krok 22 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
23
http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/217/doradca-smaku-odc-43-kurczak-orientalny-po-michelsku.html
Krok 23 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 13.05.2013 17:59
wygląda rewelacyjnie
Poison1988 13.05.2013 16:42
wygląda wyśmienicie :) palce lizać :)
kasienka23 13.05.2013 13:43
musi być wyborny!
Megg 13.05.2013 11:37
po prostu rewelacyjny!!!
Janina 13.05.2013 11:07
Bardzo ciekawy przepis i konkretne jedzonko ;)
gosia561 13.05.2013 10:50
wygląda orientalnie
msmors 13.05.2013 10:15
ciekawy przepis
IwonaDD 13.05.2013 09:34
pychota !!!!!
Konczi 13.05.2013 09:08
pysznie się zapowiada
Paolcia 13.05.2013 08:46
mniam trzeba spróbować :)
IZABELA29 13.05.2013 08:26
komiksowy przepis super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak