Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowe pączki- oponki
2. Zdjąć z ognia, dodać mąki i dokładnie wymieszać.
3. Wstawić znowu na gaz i gotować, cały czas mieszając, aż ciasto "zbije" się w kulę.
4. Zdjąć z z ognia i lekko wystudzić.
5. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając łyżką.
6. Po dodaniu wszystkich jaj, kiedy ciasto będzie chłodne, dodać proszek do pieczenia.
7. Rozgrzać olej w głębokiej patelni.
8. Ciasto wyciskać rękawem cukierniczym (lub np. w mocnym worku foliowym zrobić małą dziurkę) na kawałki papieru do pieczenia.
9. Zsuwać ciasto do oleju i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
10. Gotowe oponki odsączyć z tłuszczu, a chłodne posypać cukrem pudrem.