Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500-550 gram
drożdże 50 gram
jaja 2 sztuki
mleko 1 szklanka
cukier 100-150 gram
cukier waniliowy 16 gram
margaryna 20 gram
skórka z pomarańczy do smaku
cukier puder do lukru
masło 1/4 kostki
sól szczypta
rabarbar do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
1. Drożdże rozdrabniamy i wrzucamy do miseczki. Zalewamy je ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, dodajemy szczyptę cukru, szczyptę soli, 4 łyżki mąki i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby przynajmniej podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
2
2. Masło rozgrzewamy i delikatnie przestudzamy aby nie było bardzo gorące. Dodajemy do 500gram przesianej przez sitko mąki. Wbijamy dwa jaja, dodajemy rozczyn z drożdży i około 1 łyżkę cukru. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania ciasta, które nie klei się do rąk i ma jednolitą strukturę. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

Odstawiamy do wyrośnięcia nakrywając lnianą ściereczką. Ciasto powinno ponownie podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
3
3. Rabarbar serwujemy wg uznania. Powinniśmy go jednak wcześniej umyć i ściągnąć wierzchnią warstwę 'skórki'. Posypujemy go odrobiną cukru (najlepiej pudru).
Krok 3 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
4
4. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
5
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy rabarbarem i posypujemy kruszonką :)

Kruszonka - 1/4 kostki masła + 4 łyżki mąki + cukier waniliowy i 1 łyżka cukru. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ścieramy na ciasto za pomocą tarki (grube oczka) lub skubiemy palcami.
Krok 5 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
6
6. Na wierzch posypujemy skórką pomarańczy.
Krok 6 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
7
7. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach :)

Na wierzch posypujemy cukrem pudrem lub do cukru pudru dodajemy odrobinę wody, mieszamy i polewamy tak powstałym lukrem ostudzone ciasto.

SMACZNEGO :)
Krok 7 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 01.12.2013 18:46
moje smaki :)
Grazyna0211 18.10.2013 11:27
pyszne drożdżowe ciasto bardzo takie lubię
Gracer 09.06.2013 21:45
pysznie wygląda aż chciałoby się go zjeść
mysza75 04.06.2013 11:08
Uwielbiam, to najlepszy placek jak dla mnie :-) piękny ci wyszedł
JOANNA16 02.06.2013 07:18
wygląda pysznie
pierniczkowo 29.05.2013 14:49
bardzo apetyczne :)
Róża1 25.05.2013 08:30
przepyszne ciasto na czasie:-), przepadam za nim:-)
Renataj 19.05.2013 19:49
Ostudzone ciasto polewamy lukrem - niestety u mnie nie da rady: u mnie drożdżowiec znika jeszcze ciepły. Apetycznie wygląda z tą skórką pomarańczową.
gosia56 19.05.2013 09:40
bardzo lubię takie ciasto jest super
Poison1988 14.05.2013 16:47
rabarbar prosto z działeczki :) więc ciacho wyszło wyborne :)
probofka 14.05.2013 12:45
na sam widok ślinka cieknie
Beatris 14.05.2013 10:08
Podeślij proszę kawałeczek jak jeszcze trochę zostało. Przepysznie wygląda.
Luki 14.05.2013 07:58
rewelacja!!
V_kuchareczka 14.05.2013 07:58
wygląda przepysznie
Krzysztof15 14.05.2013 07:54
świetny wypiek
fotoviderek 14.05.2013 07:51
Jaki pyszny, tradycyjny placek drożdżowy :) Mniam, mniam :)
Habibi 14.05.2013 07:51
O właśnie, już wiem, co bym zjadła :))) Cudny :)
Wiesława1 14.05.2013 07:49
lubię ciasta z rabarbarem
monisia1977 14.05.2013 06:50
pyszne ciacho
Patty 13.05.2013 23:40
ale mam smaka na rabarbar :)
kokoszka
kokoszka 13.05.2013 22:12
na deser idealne
dianix 13.05.2013 21:37
czyli ciasto idealne dla mnie
Rafał3 13.05.2013 21:31
bardzo apetycznie wygląda
Boska_Agatka 13.05.2013 21:28
mniam wyśmienite
gosia1988 13.05.2013 21:21
wyśmienicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak