Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z truskawkami i rabarbarem
Kroki postępowania
3. Do wyrośniętej masy dodajemy rozpuszczone masło, 2 jaja i 500 gram przesianej przez sitko mąki. Ciasto zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąki. Ciasto powinno być delikatnie i nie powinno kleić się do rąk. Tak przygotowane odstawiamy do ciepłe miejsce, przykrywamy lnianą ściereczką aby nie schło i czekamy aż podwoi swoją objętość.
- 80gram margaryny
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 gram mąki pszennej (około 1 szklanki)
- olejek cytrynowy
Wszystkie składniki zagniatamy, gotowe ciasto formujemy w kulkę i wstawiamy do zamrażarki.
11. Pozostały cukier puder zalewamy odrobiną ciepłej wody (1-2 łyżki) dokładnie mieszamy i polewamy ostudzone ciasto.
SMACZNEGO :)