Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane szparagi z marchewką i brokułami
Kroki postępowania
Marchewki zalać wodą, dodać 4,5 łyżek brązowego cukru, pół łyżeczki soli 2 łyżki masła i gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Marchewki są gotowe, gdy woda wyparuje i wytworzy się smakowity karmelowy sosik.
Usuwamy liście i twardą część łodygi (jest najtwardsza i gotuje się najdłużej, dlatego warto ją odciąć, obrać z zewnętrznej, twardej warstwy i ugotować osobno lub w tym samym garnku co górną część, ale odpowiednio dłużej: łącznie ok. 10-15 minut) Solimy.
Odłam twarde końce szparagów. Górna część jest bardzo miękka i delikatna jednak ich trzon jest twardy. Odłam je więc od dołu około 1/3 łodygi. Jeśli szparagi są grube i twarde lub stare obierz je tak cienko jak cienka jest ich końcówka.
Szparagi, które są bardzo cienkie nie trzeba obierać. Na czas gotowania zwiąż szparagi w wiązkę dodaj łyżeczkę soli łyżeczkę cukru i masła. Gotuj przez około 10 min lub po prostu do czasu gdy będą miękkie.