Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio - pszenny z morelami
Kroki postępowania
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00: w misce zakwas aktywny (można dodać cały, a 2-3 łyżki zostawić w słoiku i "dokarmić"), 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod ściereczką.
Następnie o 23:00 do w/w zaczynu dodać 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w zaczynu dodajemy 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
CIASTO: Do zaczynu dodajemy 500 g mąki pszennej, następnie dodajemy wodę, sól i cukier (rozpuszczone w wodzie). Mieszamy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy 1 łyżkę pestki dyni, 1 łyżkę siemienia lnianego oraz pokrojone w kostkę suszone morele. Ciasto mieszamy mikserem z odpowiedniki końcówkami.