Przepis i sposób przygotowania na: Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania
Kroki postępowania
Orzechy i migdały można dodać w całości lub posiekane.
Jeśli babka jest mielona - wystarczą 3 łyżki, a jeśli nasiona są całe - trzeba dodać 4 łyżki.
Wodę połączyć z syropem z agawy (można zastąpić miodem lub melasą) i stopionym masłem.
Wlać do sypkich składników i sprawnie wymieszać aż do zupełnego połącznenia.
Owinąć foremkę folią i pozostawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej - mój chlebek stał przez całą noc (12 godzin) - w tym czasie ziarna nabierają wilgoci z dodanej wody i pęcznieją, co wpływa na końcową konsystencję wypieku.
Kiedy chleb jest odpowiednio wypieczony - wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu w spód bochenka.
Chleb po upieczeniu należy pozostawić co najmniej na kilka godzin, aby zupełnie ostygł - krojony wcześniej może się kruszyć!
Najbezpieczniej upiec go wieczorem i pozostawić na całą noc do stygnięcia.