Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki zapiekane z mozarellą.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanka
jaja 2 sztuki
mleko 1 szklanka
pieczarki 300 gram
mozarella 180 gram
pierś z kurczaka 400 gram
sok pomidorowy 1,5 szklanka
czosnek 3 ząbki
śmietana 18-procentowa
oliwki 10 sztuk
natka pietruszki do smaku
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki zapiekane z mozarellą.

1.Mięso myjemy, kroimy na bardzo małe kawałki, spryskujemy odrobiną oleju i nacieramy przyprawami wg uznania : solą, pieprzem, papryką, dowolnymi ziołami.Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki i zabieramy się za naleśniki.

2. Z jajek, mąki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie ono za gęste należy rozrzedzić je wodą (najlepiej gazowaną, wtedy naleśniki będą bardziej puszyste). Do ciasta dodajemy sporą ilość natki pietruszki (ok.2 łyżek), sól i pieprz (ciasto można wzbogacić także innymi przyprawami np. tymiankiem). Smażymy cienkie naleśniki na niedużej ilości oleju.

3. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plastry (ja w tym celu użyłam strony tarki, z której wychodzą cienkie plastry, aczkolwiek pieczarki starte na jej dużych oczkach również będą odpowiednie).Oliwki kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy czosnek z cebulą wcześniej posypaną niewielką ilością soli, dzięki temu cebula pięknie nam się zeszkli, po czym dodajemy pieczarki, je również solimy, ale tylko odrobinę, aby wypuściły nadmiar zgromadzonej w sobie wody. Następnie smażymy wszystko do zredukowania ilości wody. Mięso smażymy na oddzielnej patelni, przekładamy do cebuli i pieczarek, dorzucamy pokrojone oliwki, wlewamy szklankę soku pomidorowego i dusimy wszystko ok. 5 min.

4.Farsz doprawiamy do smaku, po czym dodajemy ok. 7 łyżek śmietany i natkę pietruszki (patelnię ściągamy z kuchenki, żeby śmietana nam się nie ścięła.Ścieramy mozarellę na dużych oczkach tarki. Pozostawiamy jej trochę na posypanie wierzchu potrawy.

5. Każdy naleśnik posypujemy startą mozarellą, następnie nakładamy farsz, zwijamy w rulon. Układamy je w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Z pozostałego soku pomidorowego i śmietany przygotowujemy sos, którym polewamy ułożone naleśniki. Całość posypujemy pozostałym startym serem. Zapiekamy 10-15min w temp. 200C.

więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Martuśka 05.03.2014 20:05
Zrobiłam, coś pysznego!! Fantastyczne danie, zostaje na stałe w naszym menu :) Dzięki za super pomysł :)
Martuśka 05.03.2014 10:31
Robię :) napiszę jak wyszły i jak smakowały :)
martyna94 01.07.2013 15:08
Świetny przepis, uwielbiam takie dania :)
Cranberry 08.05.2013 16:34
lubię to ;)
Barbara/zuza22_85 08.05.2013 11:50
bardzo fajne danie
halina17 08.05.2013 11:00
Dobry przepis.
Monika-twin 08.05.2013 09:59
tez robiłam zapiekane-rewelacja
LoLa 08.05.2013 06:05
no rewelacyjnie wyglądają mniam mniam już bym się poczęstowała
probofka 08.05.2013 00:39
na widok mi ślinka pociekła
TEtalicha 07.05.2013 22:23
pysznie wygladaja i pewnie smakuja
Bernadeta1 07.05.2013 21:42
zapowiadają się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak