Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym
Przygotowanie kotletów:
1. Kaszę gotujemy. Studzimy, dodając do niej łyżkę masła.
2. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego przestudzoną kaszę, jajko, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy.
3. Formujemy kotlety. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy bułki tartej.
4. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zarumieniania się kotlecików.
Przygotowanie sosu:
1. Cebulę siekamy, podsmażamy.
2. Gdy cebula nieco zmięknie, dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną. Jeśli puszczą za mało wody, podlewamy w trakcie, aby się dusiły.
3. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i solą. Wlewamy tę mieszankę na patelnię.
4. Całość trzymamy na małym ogniu około 5-7 minut.
Usmażone kotlety podajemy polane sosem. Smacznego!