Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z migdałami i gruszką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
żółtko jajek 5 sztuk
białko 5 sztuk
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
woda gazowana 1 szklanka
mąka 3 szklanki
migdały 10 dag
gruszka 1/2 w zalewie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z migdałami i gruszką

Mąkę łączymy z proszkiem i przesiewamy na stolnice.

Białka jaja ubijamy na pianę. Dodajemy pod koniec poowli cukier i żółtka jaja. Następnie dodajemy mąkę, olej, wode- dodajemy naprzemian, mieszaąc deliatnie . Po dodaniu składników, dodajemy 4 krople aromoatu migdałowego i mieszamy.
Dodajemy kakao.Mieszamy.

Migdały sparzamy, obieramy ze skórki, drobniutko kroimy. gruszki w zalewie kroimy w kostkę.


Dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku, początkowo w tem 160 stopni przez ok 20 minut, następnie zwiększamy temp do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut, spradzajac za pomoca patyczka, noża czy ciasto jest już gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 02.06.2013 10:15
napewno pyszne ciasto
fotoviderek 01.06.2013 07:28
Świetne ciacho :)
Piter 31 28.05.2013 13:19
Smaczniutko wygląda
aginaa 24.05.2013 19:27
idealne do porannej kawki
pierniczkowo 23.05.2013 14:14
mniam mniam, bardzo lubię t5akie ciemne ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak