Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort z biustem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śnieżka śmietankowa 6
winogrona
brzoskwinie w puszce
ananas w puszce
kiwi 4
śmietana 30%
jaja 6
cukier 3/4 szklanki
mąki pszennej 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej 1/4
mleko 1 szklanka
galaretka

Przepis i sposób przygotowania na: tort z biustem

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, boków blachy niczym nie smarować.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gdy mamy już gotowy biszkopt, przecinamy go na pół. Wcześniej przygotowane owoce kroimy na drobne kawałki.
Masa: Śmietanę wylewamy do misy do tego wsypujemy 6 śnieżek i 3 łyżki mleka miksujemy. Mleko można stopniowo dolewać tak aby uzyskać jednolitą konsystencje.
Tak przygotowaną masą smarujemy tort. ( biszkopty można wcześniej nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na posmarowane masą biszkopty układamy owoce. (Ja mieszam w osobnej miseczce wszystkie owoce razem). Z biszkoptu możemy formować rożne kształty i robić co się komu podoba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 14.08.2013 22:32
Ani w przepisie nie ma w składnikach ilości produktów na biszkopt,ani nie wiem ile śmietany użyto.Dla mnie przepis do kosza.
Mona73 22.05.2013 21:26
genialny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak