Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 6 łyżek czubatych
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
woda gazowana 1/4 szklanki
sól do smaku 1 sztuka
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 4 łyżki
pieprz mielonydo smaku 1 szczypta
majeranek do smaku 1 szczypta
olej do smażenia 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana do panierowa 1/3 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
mięso mielone wołowe 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką

Kroki postępowania

1
Wołowinę ugotowaną w zupie z warzywami wyjąć i obrać z chrząstek, ścięgien, tłuszczy i kości. Chude mięso zmielić w maszynce do mięsa lub Rozdrabniaczu Oddzielić potrzebną porcję na krokiety a resztę zamrozić .
Krok 1 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
2
Przygotować ciasto naleśnikowe z 2 jajek , mąki , proszku do pieczenia , mleka, wody mineralnej . 2 łyżek oleju słonecznikowego i szczypty soli . Wymieszać i odstawić na 15 minut by dojrzało.
Krok 2 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
3
Obrać i pokroić drobno cebule i podsmażyć je na 2 łyżkach oleju na złoto .
Krok 3 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
4
Wymieszać pokrojona drobno natkę, cebulę i mięso . Doprawić solą, pieprzem i majerankiem .
Krok 4 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
5
Średniej wielkości patelnię służącą tylko do smażenia naleśników postawić natłuszczoną olejem ( przetrzeć umoczonym w oleju pergaminem , pędzelkiem kuchennym lub jak tam kto to robi ) na gazie i mocno rozgrzać .
Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie .
Krok 5 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
6
Smażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ).
Krok 6 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
7
Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć wszystkie naleśniki . Na każdy kłaść 2 łyżki farszu .
Krok 7 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
8
Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .
Krok 8 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
9
Przygotowac w ten sposób wszystkie naleśniki.
Krok 9 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
10
Panierować naleśniki w mące ziemniaczanej, jajku
Krok 10 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
11
i bułce tartej.
Krok 11 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
12
Podsmażyć na rumian bezpośrednio przed podaniem .
Krok 12 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto
13
Pyszne drugie danie w zasadzie ,, za darmo" - czyli z tego co nam zostaje po ugotowaniu zupy. Jak gotuję Rosół ( np. Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami ziołowymi )to odlewam i zamrażam część wywaru na inną zupę lub sos , a mięso po zmieleniu używam na pierogi , paszteciki lub krokiety. I to jest właśnie taki oszczędnościowy przepis .

Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia
Krok 13 - Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 15.06.2013 23:19
nigdy nie panierowałam nic w mące ziemniaczanej, wypróbuję
Pusia 23.05.2013 13:34
bardzo smaczne
dwa pokoje z kuchnią 23.05.2013 11:58
tak myślałam, mnie też się czasem zdarza jakiś dziwny dodatek- zdecydowanie lepiej by było, wpisywanie przez użytkownika a nie edytor tekstu :)
Janina 23.05.2013 11:09
Bardzo lubię krokiety
Babciagramolka 23.05.2013 10:51
Edytowałam przepis - oczywiście w poz. 6 powinno by c 6 łyżek wołowiny gotowanej z zupy. Nie umiem sie przestawić na takie wpisywanie składników - strasznie mnie to irytuje . Normalnie piszę ,, 6 łyżek gotowanej wołowiny z zupy" i to jednym ciągiem a poszczególne składniki oddzielam po prostu enterem- no ale trudno . Sorry- mam nadzieje że się edycja zapisała
dwa pokoje z kuchnią 23.05.2013 10:30
co miało być pod pozycją 6łyżek woda z zupy mielona? krokieciki wyglądają bardzo apetycznie, z barszczykiem pyszota!
Mysiunia 23.05.2013 10:06
dawno nie robiłam krokietów, mam straszną ochotę :)
joanna30 23.05.2013 09:59
dawno nie jadłam krokietów, muszę zrobić w najbliższym czasie!
Rossie 23.05.2013 09:37
dawno nie jadłam krokietów,a te wyglądają pysznie :)
Aleksandra/Olcia 23.05.2013 09:32
bardzo smakowite
as28 23.05.2013 09:32
lubię krokieciki
Paolcia 23.05.2013 09:30
pysznie wyglada
Bernadeta1 23.05.2013 09:28
pysznie wyglądają te krokiety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak