Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 12,5 dkg
cukier puder 10 dkg
mąka pszenna 15,5 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 5 dkg
otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
jabłka 6 sztuk
galaretka cytrynowa 3/4 szklanki
jabłka prażone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami

Zarobić ciasto:mąkę i cukier przesiać na stolnicę,dodać masło i wyrobić do efektu "mokrego piasku" następnie dodać proszek do pieczenia,żółtka i otartą skórkę z cytryny i zarobić ciasto aż uzyskamy jednolitą gładką kulę.Odkładamy na 1h do lodówki (obowiązkowo ponieważ ciasto tego rodzaju musi "odpocząć" po wyrabianiu)

Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy i wykładamy ciastem formę.Podpiekamy w 200°C przez około 10-15 min aż ciasto lekko się zarumieni.

Po przestudzeniu ciasta smarujemy je dokładnie uprażonymi jabłkami,świeże jabłka obieramy,wydrążamy środki i kroimy na tzw.ósemki i układamy je na cieście ściśle jedna koło drugiej.

Pieczemy około 20 min w 200°C (aż jabłka będą miękkie)

Po przestudzeniu rozprowadzamy cienką warstwę galaretki ( lekko tężejącej)

Odstawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 16.10.2013 20:15
wygląda pięknie
rjustysia 08.10.2013 22:09
Świetne ciasto na niedzielę i każdy inny dzień :)
Bernadeta1 27.09.2013 00:19
kusi smakiem i wyglądem
misia53 24.05.2013 11:38
ładnie ci wyszła
gosia1988 24.05.2013 10:18
na pewno smaczna
kasienka23 24.05.2013 08:49
prezentuje się znakomicie!
Paolcia 24.05.2013 08:39
bardzo smacznie wyglada ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak