Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara
Carbonara to jeden z najpopularniejszych makaronów. składnikami, które wchodzą w skład przepisu na spaghetti carbonare wchodzą makaron, jajka, boczek (w prawdziwym włoskim spaghetti carbonare jest to pancetta lub guanciale), ser parmezan, pieprz i sól - to wszystko! Dla urozmaicenia carbonare, dodajemy często odrobinę śmietanki oraz przypraw, np. gałki muszkatołowej, która wspaniale podkreśla smak białych sosów. Wszystkie składniki wpływają na wyrazisty, bogaty smak makaronu z nutą wędzonego mięsa. Nie zapomnijcie o finalnym doprawieniu makaronu świeżo zmielonym pieprzem, który nada całości lekko ziołowej nuty.
Spaghetti carbonara przepis:
1. Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na oleju, dodać drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć chwilkę aż cebulka się zeszkli.
2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
3. W miseczce roztrzepać żółtka z pozostałymi przyprawami i serem.
4. Gorący makaron wymieszać ze smażącym się na małym ogniu boczkiem. Wlać sos i szybko zamieszać aby dokładnie obkleił makaron.
5. Po ok pół minucie wyłączyć gaz i podawać gorące posypane natką pietruszki.
6. Natkę można dodać bezpośrednio do sosu. Sos można przyprawić również szczypta oregano.