Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1/2 kg
pieczarki 1/2 kg
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1/2 łyżeczki
mąka 3 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
szczypiorek usiekany 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia 4 łyżki
kwaśna śmietana 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pokroić mięso w kostkę ( wielkość zależy od upodobania - ja wole drobniejszą ) .Pieczarki pokroić w plasterki , a cebule w piórka ,a potem w kostkę .
Krok 1 - Gulasz wieprzowy z pieczarkami foto
2
Posypać papryką mięso wymieszać i odstawić .
Krok 2 - Gulasz wieprzowy z pieczarkami foto
3
W garnku o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć na nim cebulę . Gdy zrobi się szklista dołożyć mięso .Obsmażać dalej często mieszając by się nie przypaliło . Osobno na rozgrzanych kilku łyżkach oleju smażyć na rumiano pieczarki . Gdy będą już prawie gotowe posypać je cukrem i obsmażać aż zrobi się karmel ( doprawi gulasz ).Dołożyć pieczarki do garnka z mięsem i cebulą . Dodać liść laurowy i ziela angielskie, szczyptę soli .Smażyć jeszcze przez 5 minut mieszając .
Krok 3 - Gulasz wieprzowy z pieczarkami foto
4
Zalać 3 szklankami wody, dodać łyżkę maggi ( lub innej przyprawy do zup i sosów ) i dusić pod przykryciem 1 godzinę ( na dość dużym gazie ) . Płyn powinien się zgotować do objętości 1,5 szklanki.
Krok 4 - Gulasz wieprzowy z pieczarkami foto
5
Jeśli trzeba zagęścić rozrobioną w oleju 2 -3 łyżeczkami mąki ( wlać dobrze roztartą z kilkoma łyżkami oleju i zagotować ) .
Krok 5 - Gulasz wieprzowy z pieczarkami foto
6
Doprawić do smaku .
Krok 6 - Gulasz wieprzowy z pieczarkami foto
7
Jedna z prostszych odmian gulaszu . Robię w wersji mniej więcej tyle samo mięsa , cebuli i pieczarek . Nie jest to więc za bardzo mięsny gulasz ale nic to nie ujmuje jego smakowi.

Podawać posypany drobno usiekanym szczypiorkiem ( białe jego części ) pieczywem i kiszonymi ogórkami ( lub kaszą , ziemniakami , kluskami- jak kto lubi ).
Na koniec kłaść na gulasz po łyżce kwaśnej śmietany i posypać ją ( śmietanę ) grubo mielonym pieprzem.
Krok 7 - Gulasz wieprzowy z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi 28.05.2013 00:21
Wyglada na smakowity, będzie wypróbowany :)
Andrzej8 25.05.2013 20:01
super propozycja na objadek
Katarzyna34 25.05.2013 19:52
super pomysł
2milutka 25.05.2013 19:10
gulasze uwielbiam:))
miki47 25.05.2013 18:36
znakomity przepis
Rafał3 25.05.2013 18:33
uwielbiam takie jedzonko
Boska_Agatka 25.05.2013 18:31
mniam mniam mniam co tu dużo mówić po prostu mniammmm
Cranberry 25.05.2013 18:13
uwielbiam gulasze :) a ten musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak