Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowy torcik
Do sztywnej bezy dodać żółtka i ostrożnie wszystko wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ciasto wylać do okrągłej formy(30 cm średnicy) i piec w temp. 170st około 25min. Jagodowa pianka: Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić.
Maślankę lekko ubić i połączyć z przestudzoną galaretką, jagody odcedzić z soku i ostrożnie wymieszać z maślanką, następnie odstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zgęstniało.
Białą czekoladę rozpuścić i ostrożnie wymieszać z ubitą śmietaną kremówką. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą masę jagodową, przykryć drugim krążkiem.
Wierzch ciasta posmarować bitą śmietana i odstawić do zastygnięcia przed podaniem dowolnie ozdobić.