Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kuskus 3 łyżki
cebula 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
przyprawa do zup w płynie 1/2 łyżeczki
przyprawa z suszonych warzyw 1/2 łyżeczki
woda 2 szklanki
cukier do smaku 1 szczypta
olej 1 łyżka
cukinia 1 sztuka
indyk 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka

Kroki postępowania

1
Cukinię umyć. Odciąć końcówki. Podzielić na 4 kawałki. Każdy wydrążyć za pomocą małej łyżeczki tak by powstał ,, kubek". Wydrążony miąższ zostawić.
Krok 1 - Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka foto
2
Kuskus zalać wrzącą wodą tak by go zakryła i odstawić na kilka minut by wchłonął cały płyn.
Krok 2 - Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka foto
3
Cebulę bardzo drobno pokroić.
Wymieszać mielone, kuskus, połowę cebuli. Doprawić maggi , pieprzem.
Krok 3 - Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka foto
4
Kubki" z cukinii napełnić z lekką górką farszem.
Krok 4 - Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka foto
5
Ustawić w średnim garnku obok siebie . Obsypać wydrążonym miąższem cukinii zmieszanym z pozostałą połówką cebuli. Zalać wodą. Posypać Jarzynką. Dusić ok. 30 minut.
Krok 5 - Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka foto
6
Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki" cukinii.
Krok 6 - Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka foto
7
Sos zmiksować. Dodać do niego koncentrat i łyżkę oleju. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zagotować.
Krok 7 - Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka foto
8
Podawać cukinię w sosie. Można dodatkowo podać ziemniaki z wody ale jak dla mnie jest to zbyteczne.

Przeliczenie składników na tak małą porcję sprawiło mi sporo trudności. Z reguły robiąc nadziewane cukinie robiłam te większe bo jadło z nami więcej osób lub zostawiałam na kilka posiłków ( mroziłam i podgrzewałam potem na parze). Teraz muszę się przestawić na minimalne porcje . Kupiłam małą cienka cukinię -tak na oko akurat na 2 małe porcje. Dopasowywałam proporcje na oko ( dla twego też zastąpiłam ryż kuskusem bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości).
Krok 8 - Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 17.05.2013 23:47
świetny przepis! kolejne danie z cukinią :-) dzięki
zielonamorelka 17.05.2013 23:18
ciekawa jestem jak to smakuje
adelajda 17.05.2013 22:54
lubię nadziewane cukinie
Monika58 17.05.2013 22:41
smaczne danie
iwi 17.05.2013 22:40
Super danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak