Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka z fasolą w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/16 sztuka
cebula 1 sztuka
por 1/2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
Goździki całe Prymat 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
pieprz ziarnisty 4 ziarna
woda 4 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej 3 łyżki
fasolka w sosie pomidorowym g 1 puszka
golonka wieprzowa 1 mała
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka z fasolą w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa - przekroić na połówki.
Na rozgrzanej suchej patelni obsmażyć warzywa by się lekko karmelizowały.
Krok 1 - Golonka z fasolą w sosie pomidorowym foto
2
Włożyć golonkę i warzywa do garnka. Dołożyć goździk, liście laurowe , pieprz ziarnisty i pół łyżeczki soli.
Gotować ok. 2 godzin ( do miękkości mięsa).
Krok 2 - Golonka z fasolą w sosie pomidorowym foto
3
Po godzinie wyjąć warzywa ( użyć do innych dań ).
Krok 3 - Golonka z fasolą w sosie pomidorowym foto
4
Gdy golonka jest już miękka wyjąć ją z wywaru.
Natrzeć ( posypać ) mieloną papryką.
Krok 4 - Golonka z fasolą w sosie pomidorowym foto
5
Na patelni rozgrzać olej . Włożyć golonkę i obsmażyć.
Krok 5 - Golonka z fasolą w sosie pomidorowym foto
6
Wrzucić obok golonki na patelnię fasolę z puszki razem z sosem. Dusić chwilę .Doprawić fasolkę do smaku ( jeśli ktoś lubi ostrzejsza to po prostu dodać pieprzu mielonego i mielonej papryki).
Krok 6 - Golonka z fasolą w sosie pomidorowym foto
7
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
* U mnie taka mała golonka w fasoli starczyła na 2 osoby ( usunęłam kość i podzieliłam na pół) ale dla osób z większym apetytem można ugotować po 1 sztuce na osobę.
** Warzywa użyłam na sałatkę.
*** Wywar po odtłuszczeniu ( schłodziłam z zdjęłam skrzepnięty tłuszcz ) użyłam na zupę.
Krok 7 - Golonka z fasolą w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 18.05.2013 19:37
do tych co nie dbają o linię jak znalazł:)ale warto się skusić
ZEWA 18.05.2013 11:21
i znowu coś co lubię :)
paulina2157 18.05.2013 10:57
świetny pomysł, bardzo apetycznie wygląda.
Konczi 18.05.2013 10:36
mój mąż zajadałby się - smaczne :)
Aleksandra/Olcia 18.05.2013 10:31
bardzo apetyczne
IwonaDD 18.05.2013 10:16
pięknie pokazane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak