Przepis i sposób przygotowania na: Soczysty schab pieczony - na kanapki
Kanapki z domowych schabem pieczonym są najlepszą opcją jeśli chodzi o kanapki z wędliną. Żadna sklepowa szynka, kiełbasa czy salami nie są temu równe! Domowy schab na kanapki jest soczysty, można go idealnie doprawić do swojego smaku, a do tego przygotować z wybranego kawałka mięsa!
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
1. Schab umyć i dokładnie osuszyć. Naciąć w kilku miejscach, robiąc w ten sposób kieszonki na czosnek. Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół. Czosnek włożyć w kieszonki schabu.
2. Mięso dokładnie posolić, posypać majerankiem i czosnkiem granulowanym. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny lub na noc (niekoniecznie, ja piekłam od razu).
3. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywą (lub do rękawa foliowego) i piec przez 1,5 godziny w 200 stopniach, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ostudzić i zwinąć w folię aluminiową. Podawać jako wędlinę do kanapek.