Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 35 dkg
mąka ziemniaczana 15 dkg
mąka pszenna 15 dkg
kakao 5 dkg
proszek do pieczenia 0,5 opakowania
cukier wanilinowy 1 szt
cukier 3/4 szklanki
margaryna 1 kostka
czekolada gorzka 100 g
mleko 2 łyżeczki
polewa czekoladowa 2 szt
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta
Biszkopt 8 szt
jajko 8 szt
Polewa: 0,5 kg
śliwki suszone 0,5 kg
masa 4 szt
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Biszkopt: Ubijamy białka z cukrem, potem dodajemy po jednym żółtku. Gdy wszystko jest już ubite dodajemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Masa czekoladowa: jajka ubijamy na parze z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Ucieramy margarynę, dodajemy ubite zimne jajka, pod koniec dodajemy czekoladę.
Dekoracja: śliwki zagotowujemy w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 11.02.2014 19:03
apetyczne !!!
Renata22 06.02.2014 19:19
Ale wysokie!:)
bietka 13.09.2013 17:37
pewnie pyszne :)
owca441 02.06.2013 15:55
wyglada na smaczne
Janina 01.06.2013 15:06
Istna pychota ;)moje ulubione smaki.
idealme 01.06.2013 14:05
ale kalorie! :)
adelajda 01.06.2013 14:05
ja poprosze do kawki
2milutka 01.06.2013 14:01
musi być pyszne:)
Marta11 01.06.2013 13:47
wyglada bardzo pysznie
agnieszka214 01.06.2013 13:04
ale pyszne do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak