Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kakaowe
jajko 4 szt
cukier 4 łyżka
mąka 3 łyżka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto orzechowe:
białko 5 szt
cukier 1 szkl
orzechy 25 dag
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
miód płynny 1 łyżka
Krem:
mleko 2 szkl
cukier 1 szkl
masło 1 szt
żółtko jajek 5 szt
mąka pszenna 2 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
ponadto :
śliwko suszone 30 dag
alkohol

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe

Kroki postępowania

1
Ciasto kakaowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić, a na koniec oddać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 180st przez ok. 20 min.
Krok 1 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
2
Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać orzechy grubo posiekane wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia oraz miód płynny i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st przez 30 min.
Krok 2 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
3
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną, całość wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Krok 3 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
4
Masło utrzeć na puch i dodawać wystudzony budyń ciągle ucierając aby powstała puszysta masa.
Krok 4 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
5
Suszone śliwki zalać alkoholem i odstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie śliwki odcedzić z alkoholu i pociąć ich na paseczki.
Krok 5 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
6
Na wystudzone ciasto kakaowe wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, przykryć ciastem orzechowym i wyłożyć na niego i rozsmarować resztę kremu. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone w paseczki śliwki, dociskając aby przykleiły się do kremu.
Krok 6 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
7
Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce. Najlepsze jest dopiero następnego dnia.
Smacznego!!!
Krok 7 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.12.2013 12:49
Smaczne ciasto.
Beata23 13.11.2013 10:03
fajne ciacho
Ada-Gaba 13.06.2013 13:51
orzechy i śliwki- takie połączenia lubię
JOANNA16 03.06.2013 09:12
wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje
Wiesława1 03.06.2013 08:13
świetne ciasto
Janina 02.06.2013 20:02
Orzechy, śliwka, kakao- super smaki ;)
Agula&Stabi 02.06.2013 19:34
Bardzo dobre :)
wiola333 02.06.2013 19:04
smakowite ciasto, pyszności
V_kuchareczka 02.06.2013 18:49
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak