Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 30 gram
masło lub margaryna 50 gram
cukier drobny 1/2 szklanki
jaja 1 szt
żółtko jajek 1 do smarowania
Cynamon mielony Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

W mące zrobić wgłębienie i dodać pokruszone drożdże. Wlać letnie mleko, dodać cukier i poczekać ok. 15-20 min. do wyrośnięcia zaczynu. Do wszystkiego dodać jajko, masło i wymieszać ręką. Ręką "gnieść", "bić" ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawiać od ręki. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. "Zbić" ciasto i jeszcze raz zostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Z ciasta formować wałek i rozwałkować na cienki placek. Placek posypujemy cukrem i cynamonem. Rolujemy. Powstałą roladę kroimy na ukos co 5 cm. Ślimaczki wykładamy na formę posmarowaną tłuszczem. Pamiętajcie o posmarowaniu wierzchu ciasta żółtkiem, jest wtedy bardzo rumiane.
Piec w piekarniku ok 15 min; w Temp. 200 Stopni Celsjusza.
P.S. Można użyć inne nadzienie np: owoce, konfiturę itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.06.2013 00:17
bardzo smacznie wygląda
Magda60 07.06.2013 20:02
polecam slimaczki
Luka Li 07.06.2013 19:20
Wyglądają apetycznie!
gosia56 05.06.2013 15:22
moje smaki uwielbiam cynamon
Andrzej8 04.06.2013 22:29
chętnie bym się poczęstował
Renata9 04.06.2013 18:51
super te ślimaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak