Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
mięso mielone 300 gram
pieczarki 300 gram
cebula 1 sztuka
przecier pomidorowy 3 łyżki
sól do smaku
ser do posypania
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Bakłażana przekrajamy na pół i każdą połówkę od środka nacinamy w kratkę. Całość smarujemy oliwą i delikatnie solimy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Następnie wydrążamy środek.
Krok 1 - Bakłażany nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami foto
2
Podczas gdy, bakłażan jest w piekarniku na patelnię wrzucamy mięso mielone doprawione tymiankiem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy posiekane pieczarki i cebulkę. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i dusimy przez około 5 minut.
Krok 2 - Bakłażany nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami foto
3
Wydrążone bakłażany wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy startym serem.
Krok 3 - Bakłażany nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami foto
4
Całość pieczemy w piekarniku przez około 25-30 minut nagrzanym do 180 stopni. Można podawać z lekką sałatką.

Smacznego!
Krok 4 - Bakłażany nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 31.07.2013 09:59
chyba nie robiłam
aisoglam 28.05.2013 08:46
Smaczny przepis :)
Cranberry 27.05.2013 22:32
pysznie :)
beniaminek 27.05.2013 22:30
fajne danie
iwi 27.05.2013 21:22
Rewelacyjne danie.
Renata9 27.05.2013 21:03
smaczne bakłażany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak