Przepis i sposób przygotowania na: Tarta prowansalska
W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.
Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną.
W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dorzucić usmażoną paprykę z pieczarkami i wymieszać.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać cukinię.
Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy.
Wylać masę jajeczno-paprykowo-pieczarkową na ciasto w formie.
Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 35-40 minut albo do chwili, gdy tarta się zetnie i nabierze złocistej barwy