Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuły w zalewie słodko-kwaśnej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuły 1 kg
marchew 1 szt
cebula czerwona 2 szt
biały ocet winny 0,75 szklanki
cukier 3 łyżki płaskie
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
pieprz ziarnisty 7 ziaren
ziele angielskie 6 ziaren
sól 1 łyżeczka
woda 2 szklanki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły w zalewie słodko-kwaśnej

Brokuły dzielimy na różyczki. Marchew obieramy, kroimy w plasterki wkładamy do wrzątku i gotujemy 10 min., wyjmujemy, odsączamy. Cebule obieramy, kroimy w plasterki i dzielimy na pierścienie. Brokuły wkładamy do lekko posolonego wrzątku i gotujemy 3 min., wyjmujemy. Z octu, wody, soli, liści laurowego i cukru zagotowujemy zalewę. W słoikach na dnie układamy przyprawy /gorczycę, ziele angielskie, pieprz/ i cebulę a następnie różyczki brokuła i plasterki marchewki delikatnie dociskając. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 10-12 min. w temp. 85 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 25.08.2013 12:15
ja też uważam , że bardzo ciekawy przepis:-)
Cranberry 27.05.2013 22:30
no to bardzo ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak