Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
szpinak świeży 20 dkg
olej 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masa truskawkowa:
truskawki świeże 40 dkg
jogurt grecki 400 ml
cukier do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki są na blaszkę o wymiarach 25x25 cm.

Świeży szpinak dokładnie umyć i osuszyć, drobno posiekać, dodać 1/4 szklanki oleju i blenderem zmiksować na gładką masę.
Można użyć mrożonego siekanego szpinaku, ale należy dokładnie odcisnąć wodę po rozmrożeniu. Najlepiej skorzystać z sezonowego szpinaku.
Krok 1 - Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec foto
2
Z białek i cukru ubić sztywną pianę.
Krok 2 - Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec foto
3
Do masy białkowej dodawać po jednym żółtku i mieszać mikserem na wolnych obrotach.
Krok 3 - Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec foto
4
Teraz dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej mieszać, potem 1/4 szklanki oleju i szpinak. Lejącą masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec foto
5
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170-180 stopni przez ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy już jest suchy.
Krok 5 - Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec foto
6
Wystudzony biszkopt przedzielić na dwie części.
Krok 6 - Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec foto
7
Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki, zmiksować na puszysty mus. Dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Żelatynę-fix przygotować, jak podano na opakowaniu. Następnie lekko wystudzoną żelatynę można połączyć z masą truskawkowo-jogurtową.
Krok 7 - Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec foto
8
Połowę masy przelać na jedną połowę biszkoptu i odstawić na ok. 20 minut do lodówki do częściowego stężenia. Na wierzch ułożyć drugą połowę biszkoptu i wylać resztę masy.
Krok 8 - Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec foto
9
Całość odstawić do lodówki na 24 godziny do ostatecznego stężenia.

Efekt końcowy samej mnie zaskoczył, ciasto jest przepyszne i bardzo lekkie, w sam raz na lato. Truskawki i szpinak - idealne połączenie.
Krok 9 - Truskawkowo-szpinakowy przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 04.09.2013 08:39
Robi wrażenie!
Anna169Hosz 04.09.2013 08:38
Robi wrażenie!
Alex_M 29.06.2013 13:40
pieknie wyglada
Łucja 29.06.2013 12:57
fantastycznie się prezentuje :)
agnieszka214 09.06.2013 20:04
super połaczeni kolor zadziwiający
wyattearp 09.06.2013 16:34
świetne połączenie
Poison1988 09.06.2013 09:39
oryginalny przepis, prezentuje się wyśmienicie :) mniam, mniam :)
iziona 09.06.2013 08:28
Wyglada kapitalnie, a ten szpinak bardzo mnie zaskoczył i zaciekawił, choc chyba sie nie odważę na takie połaczenie
miroslawa 08.06.2013 17:13
szpinak w biszkopcie nie jest wyczuwalny, ale za to ma genialny kolor, taka piękna soczysta zieleń, super
Beata68
Beata68 08.06.2013 16:41
Jeszcze czegoś takiego nie jadłam,fajny pomysł z tym szpinakiem!
caralajna 08.06.2013 14:12
ciekawy i odważny przepis, podoba mi się bardzo :)
kriko 08.06.2013 14:03
wyglada cudnie
leonowie 08.06.2013 14:02
wow, kolejny rewelacyjny pomysł, nie jadlam biszkoptu szpinakowego:)
paulina2157 08.06.2013 13:58
ciekawa jestem jaki smak ma biszkopt?
Krzysztof15 08.06.2013 13:56
pyszny deserek
Mniam 08.06.2013 13:29
Wow! Czegoś takiego jeszcze nie widziałam!
halina17 08.06.2013 13:16
Pierwszy raz spotykam się z przepisem na biszkopt ze szpinakiem.Ciekawa jestem czy jest wyczuwalny smak szpinaku w biszkopcie.
Janina 08.06.2013 12:52
Ciekawy ten biszkopt, smaczne ciasteczko ;)
pajbek 08.06.2013 12:51
Wygląda rewelacyjnie :-) Szpinakowego biszkopta jeszcze nie jadłam, a masa truskawkowa super
Barbara13 08.06.2013 12:47
Bardzo ciekawa odmiana ciasta i na czasie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak