Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos waniliowy do pampuchów

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
wanilia 1 laska
mleko 450 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos waniliowy do pampuchów

Kroki postępowania

1
Pampuchy robimy z przepisu
Krok 1 - Sos waniliowy do pampuchów foto
2
Kroimy laskę wanilii wzdłuż i przy pomocy noża zbieramy ziarenka.
Do garnka wrzucamy żółtka, cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Krok 2 - Sos waniliowy do pampuchów foto
3
Całość dokładnie mieszamy na gładką masę przy pomocy miksera.
Wlewały do całości mleko, dodajemy laskę wanilii wcześniej rozkrojoną i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 3 - Sos waniliowy do pampuchów foto
4
Gdy sos zgęstnieje jest gotowy. Kiedy będzie zbyt gęsty można dodać mleka.
Pampuchy wykładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy trochę marmolady i przepyszne danie jest gotowe.

S M A C Z N E G O
Krok 4 - Sos waniliowy do pampuchów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 11.06.2013 11:33
fajny pomysł na sos
malaczarna23 11.06.2013 09:44
super sosik ;)
Katarzyna59 11.06.2013 09:43
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak