Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb domowy

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowy chleb to wspaniały, domowy wypiek, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, chrupiącą skórką, ale również wspaniale roznoszącym się po domu zapachem świeżo pieczonego chleba. 

Składniki:

mąka pszenna 1 kilogram
drożdże 50 gramów
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
płatki owsiane 8 łyżek
słonecznik łuskany 1 garść
mleko do posmarowania
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb domowy

Jak zrobić domowy chleb?

Domowy chleb to nie tylko pyszna przekąska, ale także wyjątkowe doświadczenie. Przygotowywanie swojego, domowego chleba to cały rytuał, który jest niezwykle satysfakcjonujący i pozwala na dobranie tych składników, na które tylko mamy ochotę. Przepis na domowy chleb może być prosty. Najważniejsze w przygotowywaniu chleba jest osiągnięcie właściwej konsystencji ciasta i czas jego podrośnięcia, tak by efekt był zachwycający. 

Kroki postępowania

1

Do miski wlewamy wodę. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki soli.
Wsypujemy 8 łyżek płatków owsianych. Kruszymy drożdże i wszystko dokładnie mieszamy

Krok 1 - Chleb domowy foto
2

Odstawiamy masę na 20 minut w ciepłe miejsce.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Po 20 minutach dodajemy mąkę (ja dodałem troszkę więcej niż 1 kg) oraz wsypujemy garść słonecznika. Wyrabiamy ciasto. 
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Do blachy przelewamy ciasto. Można spokojnie podzielić na 2 blachy - ja robiłem pierwszy raz i nie miałem małej blachy, więc wyszedł mi jeden duży bochen.

Krok 2 - Chleb domowy foto
3

Wierzch chleba smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem oraz płatkami owsianymi. Blachę wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy.

Krok 3 - Chleb domowy foto
4

Odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

Krok 4 - Chleb domowy foto

Pieczenie domowego chleba wypełnia go wspaniałym zapachem, który przywoła do kuchni wszystkich domowników. Smaku domowego chleba nie można porównać z produktem ze sklepu, dlatego warto nauczyć się pieczenia go w domu. Sprawdź inne przepisy na domowe wypieki: 

Chleb na zakwasie bardzo dobry

Chleb pszenno-żytni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matkapolka 05.05.2017 10:40
Ile wody i mleka? jaką konsystencje powinno mieć ciasto?
myszka6 24.04.2015 08:34
Piekłam ten chleb nie raz tylko ja dodaję do niego simie lniane ,czarnuszkę, sezam ,otreby, mleka nie dodaje i, jest naprawdę pyszny
pycholka 21.08.2013 09:53
Super, dobrze się składa bo właśnie szukałam przepisu na chleb ;)
agnieszka214 12.06.2013 11:24
domowy lubei i często sama piekę
Katarzyna59 12.06.2013 08:16
super przepis
reniatka 11.06.2013 11:30
wyglada przepysznie
Agnieszka-87-25 11.06.2013 11:25
domowe chleby są najlepsze, jem je często

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak