Przepis i sposób przygotowania na: Torcik
Kroki postępowania
Wyciskamy sok z cytryny , najlepiej ją dłonią pocierać o blat stołu. Dodajemy do wody i cukru i zagotowujemy.
W garnku mieszamy ze sobą budyń wraz z 1/4 szkklanką wody oraz z żółtkiem. Taką mase wlewamy do wody z cytryą i cukrem. Gotujemy .
Na samym końcu dodajemy galaretkę, musimy ciągle mieszać aż rozpuści się nam. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy z margaryą na gładką masę.
Masa truskawkowa:
Truskawki myjemy, uszypułkujemy i miksujemy.
Galeretkę truskawkową następnie rozpusczamy w 1/2 szklanki wrzącej wodzie, ostudzamy.
Zmiksowanie truskawki wraz z galaretką, serem oraz cukrem miskujemy ze sobą by mieć jednolitą konsystencję masy.
Masa czekoladowa:
na garnku z gotującą się lekko wodą wykładamy w misce Jajka, które ubijamy z dwoma rodzajami cukru oraz solą, az do momeentu gdy zbieleją ok 10-15 minut,masa zwiększy swoją objętość.
Masło wykłądamy do miski i miksujemy wraz z rozpuszczoną czekoladą. następnie dodajemy masę jajeczną.Mieszamy.
Biszkopt jasny:
3/4 szklanki mąka ziemniaczana
3/4 szklanki cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
każdy biszkopt dzielimy na 2-3 czesci wedle uznania.
Białka oddzielamy od żółtek ( jajka temp. pokojowa). Następnie ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy powoli cukier, ciągle ubijając. Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą. Delikatnie mieszamy aby wszystko się połączyło. Wylałem masą do większej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłem ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Poncz- herbata z cukrem i cytryną- skarpiamy każdy biskzopt nim