Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe sakiewki z nutą czekoladowo-kokosową

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
truskawki świeże 15-20 sztuk
żółtko jajek 1 sztuka
cukier brązowy
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
wiórki kokosowe 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe sakiewki z nutą czekoladowo-kokosową

Kroki postępowania

1
Tniemy płaty ciasta francuskiego na średniej wielkości kwadraty. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Rozdrabiamy czekoladę.
Krok 1 - Truskawkowe sakiewki z nutą czekoladowo-kokosową foto
2
Na kawałki ciasta francuskiego kładziemy truskawki (ja układałam w trójkąty), a następnie posypujemy rozdrobnioną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Krok 2 - Truskawkowe sakiewki z nutą czekoladowo-kokosową foto
3
Składamy w sakiewki: przeciwległe brzegi ciasta łączymy na czubku (nad truskawkami), a następnie zaklejamy (tak jak pierogi). Układamy na blaszce do pieczenia.

Ubijamy żółto, którym następnie smarujemy przygotowane sakiewki. Posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy sakiewki około 10 minut, aż zbrązowieją, w piekarniku nagrzanym na 200 stopni (góra i dół z termoobiegiem).
Krok 3 - Truskawkowe sakiewki z nutą czekoladowo-kokosową foto
4
Doskonale smakują również z lodami.

Smacznego!
Krok 4 - Truskawkowe sakiewki z nutą czekoladowo-kokosową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 21.08.2013 23:25
Apetyczny przepis.
Róża1 04.07.2013 15:48
fantastyczny pomysł:-)
Sarenka 30.06.2013 07:25
Ciekawe zestawienie smaków.
Gracer 05.06.2013 19:48
smaczne nawet bardzo
iwi 05.06.2013 19:30
Boski deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak