Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienity tort jabłkowy
Kroki postępowania
5 jajek
5 łyżek mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szk cukru
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 40 minut.
2 słoiki jabłek prażonych ( po 680 g każdy )
1 galaretka wiśniowa
Na patelnie wyłożyć jabłka ze słoików i podgrzać je aż będą bardzo gorące. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.